Novinky

Zelené potraviny čistí a uzdravují: mladý ječmen, chlorella, spirulina, vojtěška

Říká se jim souhrnně zelené potraviny a v poslední době se stalo jejich užívání módní záležitostí pro jejich prospěšnost lidskému zdraví. Obsahují rostlinné barvivo chlorofyl, které má příznivý vliv na léčbu mnoha onemocnění, především chudokrevnosti, potíží s pokožkou jako je lupénka, akné či ekzémy, podporuje správné fungování trávicího systému a hlavně chrání před civilizačními nemocemi, jako jsou diabetes rakovina či obezita. Chlorofyl si můžeme naordinovat hned v několika formách. Zelené potraviny mají co nabídnout. Jsou zdrojem velkého množství vitaminů, minerálních látek a aminokyselin, dále antioxidantů, bílkovin, stopových prvků atd. Mezi zelené potraviny řadíme mladý ječmen, spirulinu, mladou pšenici, chlorellu, výhonky vojtěšky.

Zelený ječmen

Často dostupný ve formě prášku, který se rozpustí ve vodě a pije hlavně ráno. Obsahuje vlákninu, více než 20 aktivních enzymů, chlorofyl, spektrum vitaminů a minerálů, rostlinné bílkoviny a aminokyseliny. Zelený ječmen je důležitý zejména pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, vitaminů C, E, B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu.

Využití: Díky obsahu bílkovin a vlákniny má vysokou sytivost, a proto je výborným doplňkem při dietách a obezitě. Enzymy slouží k nastartování detoxikace. Mladý ječmen zvyšuje obranyschopnost pokožky vůči negativnímu záření, zpomaluje stárnutí buněk, snižuje riziko civilizačních nemocí a příznivě působí na hormonální systém. Využívá se i při psychickém vypětí a stresu a také redukuje tělesný pach. Vysokému obsahu železa a chlorofylu vděčí za schopnost zabraňovat tvorbě trombů a zvyšuje elasticitu cév.

Chlorella vulgaris

Obsahuje až 60 % kvalitních bílkovin a především chlorofyl, jehož je Chlorella nejbohatším přírodním zdrojem. Dále obsahuje vitamin C, B12,  karotenoidy, minerály, aminokyseliny, vlákninu a také výjimečný Chlorella růstový faktor podporující buněčnou regeneraci a hojení.

Využití: Vyrovnává pH v trávicím traktu čímž se zvyšuje vstřebání důležitých látek přijímaných z potravy, čistí trávicí trakt – hlavně střeva od usazenin, zlepšuje peristaltiku. Celkově působí na regeneraci buněk, má omlazující účinek a přispívá ke snížení kyselého pH v organizmu. Používá se k vylepšení vzhledu pokožky při kožních obtížích (alergie, ekzémy, lupénka anebo kosmetická celulitida), má antibakteriální a antivirové účinky. Vhodná pro diabetiky, lidi s vysokým cholesterolem, lidi s předčasným stárnutím a oslabenou imunitou. Její užívání se doporučuje k prevenci rakoviny.

Spirulina

Jednobuněčná modrozelená řasa je velmi náročná na čisté prostředí. Je bohatým zdrojem rostlinných a lehce zpracovatelných bílkovin, zeleného barviva chlorofylu a také modrého barviva fotocyanin, které zlepšují odolnost buněk vůči UV záření a také při chemoterapii. Podobně jako Aloe vera obsahuje významné množství enzymu superoxid dismutáza a glutation, které neutralizují volné radikály. Další významné prvky, které najdeme ve Spirulině, jsou železo v chelátové formě, vápník, zinek, draslík a hořčík. Je také bohatá na antioxidanty, beta-karoten, vitaminy skupiny B, esenciální mastné kyseliny a vzácnou kyselinu V-linolenovou (podporuje tvorbu hormonu prostaglandinu).

Využití: Úspěšně bojuje s nadváhou, protože snižuje chuť na sladké, reguluje krevní cukr, snižuje vysoký tlak a je vhodná pro lidi s vysokým cholesterolem. Je velmi vhodná pro osoby s nadměrnou psychickou anebo fyzickou zátěží, kdy podporuje výkonnost a odstraňuje únavu. Je vhodná při potížích se štítnou žlázou, významně čistí a detoxikuje organizmus.

Vojtěška (Vojtěška Alfalfa)

Zelený nápoj z mladých výhonků vojtěšky pomáhá při všech onemocněních způsobených překyselením organizmu. Obsahuje až 40% bílkovin, což je v celém spektru potravin nejvíc včetně masa. Dále je bohatá na vitaminy A, E, D, K a vitamin B6 – pyridoxin, řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.

Využití: Má významné anti-aging vlastnosti a podporuje celkovou regeneraci buněk. Působí na pH organizmu, neutralizuje překyselení a tím odstraňuje trávicí obtíže, pomáhá při bolestech hlavy, kloubních potížích (zmírňuje záněty) a kožních nemocích. Je výborná pro doplnění fyzické síly a při vyčerpání, neutralizuje žaludeční šťávy, potlačuje akutní i chronické záněty močových cest včetně prostaty. Vojtěška je vhodná pro diabetiky, zklidňuje žaludeční trakt, detoxikuje a je výborná při onemocnění dnou – eliminuje hladinu kyseliny močové v organizmu.

Mladá pšenice

Obsahuje antioxidanty, vitamíny (hlavně vysoký obsah vitaminu B12), minerály, aminokyseliny, aktivní enzymy, bioflavonoidy, chlorofyl a jiné fytonutrienty jenž přispívají ke správnému buněčnému metabolizmu.

Využití: Mladá pšenice je velmi vhodná pro lidi s trávicími obtížemi, jako jsou akutní gastritida, zánět žaludku, střev, žaludeční vředy a pálení žáhy. Posiluje imunitu, zlepšuje střevní peristaltiku a příznivě ovlivňuje buněčný metabolizmus. To ocení hlavně lidé s projevy celulitidy a kožními obtížemi. Zvyšuje hladinu hemoglobinu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Dodává energii, pomáhá při civilizačních nemocích, neutralizuje volné radikály. Je také vhodná při rýmě a nemocech dýchacího ústrojí.

Zapamatujte si:

Vhodným obdobím pro užívání zelených potravin je leden a únor, kdy pociťujeme vyčerpání organizmu, nesnesitelnou únavu a naše imunita těžko odolává všude přítomným virům a bakteriím. Jako součást očistné kúry je můžeme pít anebo užívat ve formě tablet. Začít s jejich užíváním však můžeme kdykoli a pokaždé to naše tělo ocení viditelnými výsledky. Vzájemná kombinace zelených potravin se už nedoporučuje. Při jejich užívání zvyšte pitný režim, pijte nejlépe čistou vodu v množství alespoň 2 – 3 litry vody.

1 Comment on Zelené potraviny čistí a uzdravují: mladý ječmen, chlorella, spirulina, vojtěška

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close