Bolest naše každodenní: břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy, klouby, únava nebo migréna
Řekněte nám, co vás bolí a my vám poradíme ten nejdostupnější lék. Často postačí sáhnout do lednice nebo do správného regálu v obchodě. Najdete tam stejně účinné prostředky jako v lékárně a navíc vám mohou přinést úlevu z dlouhodobého hlediska.
BŘICHO JAKO BALON
Osobní strážcové: Mátový čaj a fenyklová semínka
Šálek mátového čaje po každém jídle dokáže zpacifikovat křeče, které vznikají při utváření plynu uváznutém v trávicím ústrojí. Stejně tak poslouží i půl kávové lžičky fenyklových semínek užitých po každém jídle.
Nepřátelé: Perlivé minerální vody a jiné sycené nápoje, potraviny slazené sorbitolem, organismem déle stravitelná zelenina: fazole, brokolice, květák či tofu.
ZÁCPA
Osobní strážcové: voda, ovoce plné šťávy a vlákniny, jablka či hrušky.
Denně se doporučuje konzumace až 35 gramů vlákniny – toto množství zaručí správné fungování trávícího ústrojí. Tuto dávku snadno pokryjete konzumací 5–6 ks ovoce či zeleniny denně, musí však být bohaté na vlákninu. Hlídejte si dostatečný přísun tekutin.
Nepřátelé: Několikrát zpracované potraviny, tučná a těžká jídla, mražené polotovary, káva, drobné pojídání v průběhu celého dne (je důležité dopřát tělu odpočinek a dodržovat přestávky mezi jídly).
MENSTRUAČNÍ KŘEČE
Osobní strážcové: lněné semínko a omega-3-kyseliny. Látka zvaná prostaglandin zvyšuje stahy děložní svaloviny a lněné semínko obsahuje omega-3-kyseliny, která zabraňuje jejich náhlému uvolňování. Doporučené dávkování jsou 2–3 lžičky denně v salátu nebo v bílém jogurtu.
Nepřátelé: Během menstruace se vyhýbejte červenému masu a mléčným výrobkům. Obsahují arachidonovou kyselinu, která podporuje tvorbu prostaglandinů.
PÁLENÍ ŽÁHY
Osobní strážcové: Výborně poslouží zázvor. Toto aromatické koření je schopno posílit spodní svěrač jícnu. Ten totiž rozhoduje, zda vpustit žaludeční šťávy, které způsobují pálení, zpátky do jícnu. K tomuto účelu poslouží zázvorový čaj, který zakoupíte již naporcovaný, nebo si ho snadno připravíte.
Nepřátelé: Kořeněná a tučná jídla, máslo, červené maso ale i rajčata
BOLEST KLOUBŮ
Osobní strážcové: Jahody, maliny, borůvky, citrusové plody a další ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C.
Je všeobecně známo, že vitamin C zpomaluje opotřebování kloubů. Tento vitamin se také podílí na tvorbě kolagenu a právě tento prvek je jedním ze základních stavebních prvků kloubů, kloubních chrupavek a kostí.
Nepřátelé: Nejsou známé potraviny, které by přímo vyvolávali bolest pohybového ústrojí, avšak škodí potraviny podporující zánět v organismu.
MIGRÉNA
Osobní strážcové: Ryby bohaté na tuky: sardinky, makrela, sleď, tuňák atd.
Vykrmené rybky mají vysoký obsah omega-3-nenasycených mastných kyselin, které snižují produkci látek prostaglandinů – látek velice podobných hormonům. Tyto látky ovlivňují prokrvení, mohou být příčinou zánětů a bolestí hlavy. Minimálnídenní dávka rybího tuku je podle lékařů až 1,25 g denně. Tuto dávku lze jednoduše získat konzumací ryb alespoň 2 krát týdně. Pokud vám nechutnají, sáhněte třeba po nějakém přípravku s obsahem rybího oleje.
Přírodním zdrojem omega 3 kyselina, navíc hodnotnějším než ryby, jsou semínka Chia Benexia, které stačí přisypat do každého jídla a díky tomu snadno získáte denní potřební dávku těch vzácných kyselin. Jako excelentní zdroj nenasycených mastných kyselin nelze nezmínit i lněný olej.
Nepřátelé: Vyvarujte se umělým sladidlům, červenému vínu, čokoládě, tvrdým sýrům, citrusovým plodům či předem zpracovanému masu.
STRES
Osobní strážcové: Celozrnné pečivo, med, graham, ovesné vločky nebo i cereální tyčinka.
Nízkotučné karbohydráty pomáhají zvýšit produkci serotoninu v mozku. Tento hormon pomáhá zvládat psychicky náročné situace a relaxovat. V zásadě platí, že i když máte úzkostí scvrklý žaludek, dejte si toast nebo cereálni tyčinku a za chvilku se budete cítit mnohem lépe.
Nepřátelé: Všechny sladké stimulanty jako například energetické nápoje plné cukru a kofeinu, které nervozitu můžou ještě podpořit.
PODRÁŽDĚNOST
Osobní strážcové: Pravá čokoláda, oříšky.
Ne nadarmo je považována za afrodisiakum. Čokoláda obsahuje látku, která je odpovědna za pocity štěstí a blaha a je lidskému tělu dobře známá – je to právě fenyletylamin. Přestože se tvoří v malém množství, způsobuje příjemné pocity, a proto se k ní s radostí obracíme v případě smutku a depresí. Čokoláda také obsahuje i užitečné minerály jako železo, fosfor, magnesium a polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Ale má to háček. Mluvíme tu o kvalitní čokoládě, které se přeslazené alternativy ze supermarketů nemohou vůbec vyrovnat, troufám si říct, že se jedná o pouze o cukr převtělený do krásného lákavého obalu.
Nepřátelé: Přestože na chvíli dokáže ukonejšit, patří mezi silné depresory – alkohol. V průběhu několika hodin dokáže náladu zhoršit až dvojnásobně.
ÚNAVA
Osobní strážcové: čerstvá zelenina a ovoce a merlík vonný! Toto nízkotučné obilí funguje jako dokonalý multivitamin. Je vydatným zdrojem živin, které dokáží dlouhodobě vzpružit organizmus, jsou to proteiny, vitaminy skupiny B a železo. Merlík je navíc bohatý na komplexní karbohydráty, které přijmou naše tělo k vyšším výkonům. Doporučuje se jíst 1,5 hrníčku vařeného merlíku denně.
Nepřátelé: Cukr a kofein (z tzv. energy drinků a káva). Oba nabídnou okamžitou energii, ale vydrží jen krátce.
Leave a comment