Novinky

Vysoký cholesterol a léčba

Cholesterol představuje pro organizmus nezbytnou látku, bez které by nemohl správně fungovat. Je součástí každé buňky (je důležitým stavebním kamenem buněčných membrán) a podílí se v těle na tvorbě některých hormonů, vitaminu D a především na metabolizmu tuků. Částečně si cholesterol tělo samo vyrábí v játrech, část je přijímána v potravě živočišného původu a právě tady je schovaný kámen úrazu, který může způsobovat závažné zdravotní problémy. Zvýšeným příjmem nezdravých tučných jídel tělu totiž dodáváme více cholesterolu, než je potřeba. Pozor si ale také musíme dát i na tzv. skryté tuky v mléčných výrobcích a uzeninách.

S pojmy „hodný a zlý cholesterol“ je veřejnost dostatečně obeznámena. Jedná se o lipoproteinové přenašeče cholesterolu. LDL, tzv. „zlý cholesterol“ přenáší cholesterol z krve do okolních tkání, je tedy životně důležitý, avšak při zvýšeném příjmu potravin na cholesterol bohatých dochází k jeho usazování na stěnách cév a hrozí tak zdravotní komplikace (ateroskleróza vedoucí až k cévní mozkové příhodě nebo infarktu myokardu). HDL tzv. „hodný cholesterol“ přenáší přebytečný cholesterol z krve do jater, kde je následně zpracován.

Cholesterol je potřeba si hlídat

Cholesterol se považuje za nejvýznamnější rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění, která jsou příčinou 51 % úmrtí v ČR. Česká republika je na předním místě v rámci Evropské unie v počtu úmrtí způsobených aterosklerózou. Ateroskleróza, nebo-li kornatění cév, je onemocnění s pomalým a nenápadným průběhem, s o to radikálnějšími a rychlejšími následky. Z počátku bez příznaků a bezbolestně dochází k usazování tukových látek (LDL cholesterolu a triacylglycerolu) na stěnách cév, vzniká tzv. aterosklerotický plát, který tím, jak narůstá, tak pomalu omezuje průchodnost cévy (první diagnostikovatelné příznaky jsou angina pectoris a ischemická choroba dolních končetin). Pokud dojde ke kritickému zúžení cévy nebo k jejímu ucpání, vyživovaná tkáň je následně nedostatečně zásobena kyslíkem a živinami a nastává tzv. infarkt – odumření tkáně (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, plicní embolie).

Optimální hladiny cholesterolu v krvi

Je velkým omylem domnívat se, že vysoký cholesterol trápí pouze starší generaci, která má potíže s nadváhou, nedodržuje správné stravovací návyky a má málo pohybu. Pokud si cholesterol nenecháte změřit v rámci preventivní prohlídky u svého lékaře, tak vlastně nemáte šanci zjistit, jestli jste ohroženi i vy. Jediným vodítkem je tak pouze výskyt dyslipidemie nebo srdečně cévních chorob u rodinných příslušníků.

Celkový cholesterol by měl být u dospělých do 5 mmol/l, u dětí do 4,4 mmol/l; hladina LDL cholesterolu pod 3,0 mmol/l (nejlépe pod 2 mmol/l), hladina triacylglacerolů pod 2 mmol/l a hladina HDL cholesterolu by měla být nad 1,0 mmol/l. Zvýšená hladina hodného HDL cholesterolu nad 1,6 mmol/l má potom prokazatelný kardioprotektivní účinek pro organizmus.

Hraniční hodnota cholesterolu 5,18 – 6,22 mmol/l automaticky neznamená, že není nutno zahájit léčbu léky, vždy je třeba hodnotit jednotlivé složky.

Vysoká hodnota nad 6,22 mmol/l je považována za známku vysokého rizika a je nutné komplexní vyšetření lipidového spektra a zohlednění dalších možných rizikových faktorů při dalším terapeutickém postupu lékaře. U pacientů, kteří již mají diagnostikovánu aterosklerózu, u diabetiků a u pacientů s ledvinovým onemocněním jsou hodnoty optimálního cholesterolu přísnější. Důsledně se dbá na to, aby hodnoty LDL byly 2,5 mmol/l, triacylglyceroly přísně v normě a celkový cholesterol 4 mmol/l.

Naměřili vám vysoký cholesterol. Co dál?

Pokud Vám lékař odhalí zvýšený cholesterol včas a máte pouze jeho hraniční hodnotu, není nutné ještě zahajovat terapii dislipidemiky (léky na cholesterol), ale jsou zaváděna tzv. režimová opatření. Režimovými opatřeními je myšlena celková úprava životního stylu, kdy je nutné přestat s kouřením, změnit stravovací návyky, zavést pravidelnou pohybovou aktivitu, snížit nadměrnou tělesnou hmotnost, udržet si optimální tělesnou hmotnost a naučit se zvládat stresové situace. Tuto činnost je dobré podpořit vhodnými doplňky stravy, které působí blahodárně při snižování vyšší hladiny cholesterolu. Mezi základní tři body režimových opatření patří dietní změny, snížení nadváhy, změna pohybových aktivit.

Pokud vlastním aktivním přístupem a režimovými opatřeními není dosaženo optimální, život neohrožující hladiny cholesterolu, existují ve své podstatě už jen 2 možnosti:

Doplnit režimová opatření o doplněk stravy s blahodárným efektem na snížení cholesterolu (bez vedlejších účinků a kontraindikací) a opravdu důsledně a svědomitě dodržovat změnu v pohybových a dietních návycích.
Nebo si nechat lékařem předepsat dyslipidemikum (statin samotný nebo v kombinaci s fibrátem), které je však nutno užívat po zbytek života. Přestože jsou statiny všeobecně dobře snášeny, mohou způsobovat komplikace gastrointestinálního charakteru (např. bolesti žaludku), neúměrně zatěžují játra a jsou poměrně široce kontraindikovány z důvodu častých lékových interakcí. Riziko rabdomyolýzy (rozpad kosterních svalů) by rovněž nemělo být opomíjeno a také fakt, že statiny snižují hladinu koenzymu Q 10 v krvi až o 50 %!

Efektivní snížení cholesterolu bez vedlejších účinků

Jak jsme zmínili výše, může vést užívání léků ze skupiny statinů  k řadě vedlejších účinků, které dlouho nezůstanou bez povšimnutí. Boj s cholesterolem bychom měli brát komplexně, jedině tak máme šanci na úspěch a kvalitní život.

Proto doporučujeme zahrnout do režimových opatření vhodné potraviny či doplněk stravy – jako racionální doplnění celého procesu prevence.  Nabízíme zde přehled účinných látek, které pomáhají bojovat s hladinou vysokého cholesterolu.

Přestože jsou doplňky stravy s obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin a lecitinu svými účinky na hladinu cholesterolu překonány, pořád zůstávají důležitou součástí jídelníčku pro jejich příznivý vliv na organizmus. Kvalitní olivový olej, konopný olej, sezamový či lněný olej oceníte v každé kuchyni. Dalším významným zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou ryby, které bychom měli konzumovat 2 x týdně. Mimochodem znáte semínka Chia Benexia? Ty jsou považovány za univerzálně nejhodnotnější rostlinný zdroj Omega 3 kyselin, zařaďte je proto do jídelníčku denně.

Daleko efektivnější jsou rostlinné flavonoidy a steroly. Patentovaná látka Sytrinol® je výsledek více než 12 let výzkumu a v roce 2008 získala certifikaci GRAS (látka všeobecně považovaná za bezpečnou), kterou uděluje tým vědeckých expertů z FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léků) na základě dostatečných vědeckých důkazů pouze kvalitním produktům. V současnosti je k dostání pouze v zahraničí.

Asahi Kasei Pharma má 30ti letou tradici biologické výroby koenzymu Q10. AsahiKasei Koenzym Q10 tak patří mezi několik málo opravdu kvalitních koenzymů Q10 vyráběných v certifikaci GMP (systém správné výrobní praxe). Koenzym Q10 zvyšuje energetický potenciál buněk (je zapojen do procesu „buněčného dýchání“) a tím pomáhá k optimalizaci funkce srdce.

Z potravin nesmíme zapomenout jmenovat chřest, který

Ovoce, zelenina, soja, červené víno, vláknina.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close