Jak voní lékořice?
Každý, kdo třeba jen jednou v dětství ochutnal podlouhlou černou tyčinku s typicky nasládlou vůni, nikdy na ni nezapomene. Lékořice lysá nebo „pendrek“ byla oblíbenou pochoutkou francouzských hrdinů v románu Knoflíková válka stejně jako prvorepublikových pražských uličníků. Své o tom ví i Václav Neckář, který v jednom ze svých hitů léčí nešťastnou lásku pomocí lékořice. Avšak více než léčení lásky se lékořice hodí pro léčbu dýchacího ústrojí. Jisté je, že slabost pro lékořici přetrvala až dodnes.
Samotná lékořice miluje teplé prostředí a proto není divu, že se ji dobře dařilo na jihu Itálie v oblasti Kalábrie. Lékořicovou šťávu začali obyvatelé extrahovat již kolem roku 1500. První továrna na zpracování této pochutiny vznikla v roce 1731. Postupně se tomuto byznysu věnovali celé italské rodiny a vzniklo několik úspěšných rodinných podniků. Průlom na trhu představoval rozmach námořní dopravy, jenž ještě více podpořil beztak kvetoucí lékořicový obchod. Lékořice se lisovala do tuhých destiček nebo měkkých tyčinek a později také do bonbónů. Italská Kalábrie je dnes kromě jiného i místem jedinečného muzea, které se opravdu oplatí navštívit. Blízko městečka Rossano naleznete jeden z tradičních rodinných podniků. Milovníci pendrekových tyčinek mají možnost ochutnat tuto pochoutku v několika různých podobách a dokonce i v té nejpůvodnější – lékořicové dřevo.
Léčivé účinky lékořice
Název pochází z řečtiny – glykys zhiza – tedy sladký kořen. Už samotný název poukazuje na tu část, která se používá jako léčivo. Lékořice je výborná při odkašlávání, rozpouští hleny, chrání sliznice, povoluje křeče, má protizánětlivý a projímavý účinek. Tradičně je droga používána při kataru průdušek, chronických žaludečních vředech, kolikách a při nedostatečnosti práce kůry nadledvinek. Dále byl prokázán účinek snižující krevní srážlivost, snižující účinnost enzymu zodpovědného za některé komplikace provázející cukrovku (oční poruchy),antibakteriální a antimykotický účinek. Chrání játra před účinkem některých jedů, proto se často používá jako podpůrný prostředek pro játra při žloutence. Obecně je výborným prostředkem pro podporu imunity.
Pokud to však s její konzumací přeženeme, může dojít k zadržování vody v těle, zvyšování hladiny sodíku a naopak ztrátě draslíku. Lékořice se nedoporučuje k užívání pacientům s poruchami srdeční činnosti a cévního systému. Může být také příčinou zvýšení krevního tlaku. Nedoporučuje se ani v těhotenství nebo při kojení.
Léčivé látky v lékořici
Kořen lékořice obsahuje mnoho léčivých látek, především fytoestrogeny a flavonoidy, dále vitamín E, komplex vitamínu B, lecitin, biotin, niacin, kyselinu pantothenovou, jód, bróm, mangan, zinek, fosfor a další stopové prvky.
Jak lékořici nejlépe používat?
Nejjednodušším způsobem se žvýkání lékořicových tyčinek nebo bonbónů proti kašli. V zimních měsících při častých virózách, oslabené imunitě a kašli se často doporučuje připravovat lékořicový čaj nebo alespoň čaj lékořicí osladit. Další hojně využívaným způsobem jsou tinktury, hojivé masti, které zpravují poškozenou pokožku nebo sirupy.
Leave a comment