Novinky

Med v boji proti stárnutí

Med je známý včelí produkt, který lidé používají již celá staletí. Našel své využití jako přírodní sladidlo, ale také ve farmaceutickém průmyslu jako léčebný prostředek a kosmetice. Má silné antiseptické účinky a často se používal k hojení ran a spálenin. Pokud se užívá vnitřně, má protirakovinové účinky. Částečně působí proti alergii a k prevenci senné rýmy. Nelze opomenout, že rychle dodá energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém.

Vědci zjistili, že konzumací medu si lidé život nejen oslazují, ale také prodlužují. Med pomáhá lépe zvládatstres, zlepšuje paměť, dodává mozku živiny a celkově zpomaluje proces stárnutí. Provedené testyv laboratorních podmínkách na krysách potvrzují, že potrava slazená medem přispěla k lepší orientaci krys v bludišti a jejich lepší paměti. Med se často doporučuje jako výborný podpůrný prostředek k léčběrůzných neduhů, především podporuje naší imunitu. Posiluje organismus v době psychické zátěže a lžička před spaním podporuje zdravý spánek a uklidňuje. Kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály.

Složení včelího medu

Glukóza (26–33 %), fruktóza (30–38 %), voda (17–20 %),  sacharóza (1–10 %), vyšší cukry (1–10 %), enzymy, vitamíny, minerály, amino a organické kyseliny, aromatické látky.

Krystalizace medu

Med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje. Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. To ale nic nemění na jeho kvalitě nebo v obsahu cenných látek. Med jako takový se snadno rozpouští v teplé vodě nebo čaji.

Pokud chcete med vrátit do původního tekutého stavu, lze toho dosáhnout pozvolným zahříváním ve vodní lázni nebo v zimě na topení. Přehřátí nad 45 °C však způsobí ztrátu účinných látek. Nedoporučuje se také ohřívání medu v mikrovlnce. Při zahřátí nad teplotu 70°C se blahodárné látky v medu znehodnotí zcela. Na to je třeba dbát především v případě doslazování vařených jídel a čajů!

Druhy medu

Květový med

Je světlejší barvy tvořen převážně z květů léčivých rostlin, snadno stravitelný a obohacen o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. V lidovém léčitelství velmi ceněn.

Lesní med

Zpravidla tmavší, obsahuje více fruktózy a dextrinů a také i větší množství minerálních látek a stopových prvků. Pro svou vůni a chuť je velice oblíben.

Smíšený med

Obsahuje přírodní látky jak nektaru léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i lesního medu, u nás je velmi ceněný a oblíbený.

Pastový med

Speciálně upravený do pastové konzistence. Zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. V průběhu času se již nemění – dále nekrystalizuje.

Mezi další včelí produkty patří
  1. propolis – přírodní antibiotikum, silné antibakteriální účinky
  2. mateří kašička – přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků, zpomaluje proces stárnutí, zahání únavu
  3. včelí vosk – využívá se hlavně v kosmetice ve formě mastí a krémů
  4. včelí pyl – je zdrojem minerálů a vitamínů, snižuje tlak, cholesterol, podporuje krvetvorbu, stavbu kostí, zubů, chrupavky

Domácí výrobce a prodejce medu: www.med.vyrobce.czwww.vcelimed.eu

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close