Mimořádná bylina pro zdraví a krásu: rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový je jednou z nejstarších léčivých bylin používanou starodávnými národy k léčbě různých neduhů. Pro výjimečně léčivé účinky byl používán především na Sibiři, v Číně nebo v Mongolsku. Jeho název Hippophae rhamnoides – třpytící se kůň – však pochází z řečtiny, kde byl hojně využíván v kosmetice. V lidovém léčitelství se cení jeho příznivé působení na játra, plicní a zažívací ústrojí. Dosahuje dobré výsledky při kardiovaskulárních onemocněních nebo léčbě potíží s klouby.
Níže v článku najdete recepty na výrobku rakytníkového sirupu, džemu nebo likéru a tip na nákup domácích produktů.
Kosmetika s rakytníkem
Mimořádnost tohoto keře byla dlouho přehlížena. V době, kdy dáváme přednost lékům, rychlému efektu na úkor zdraví a přirozené imunitě, se není čemu divit. Vlastnosti rakytníku řešetlákového a rakytníkového oleje je předurčují k využití v kosmetickém průmyslu pro jejich silné regenerační účinky. Rakytníkový olejse přidává do mnoha kosmetických pečujících výrobků, jenž jsou určeny k regeneraci pleti a ochrannému efektu. Přípravky s rakytníkem mají omlazující účinky, zpevňují a vypínají náročnou a věkem unavenou pokožku, dodávají ji přirozenou ochranu a podporují její obnovovací schopnosti. I proto se oleje z rakytníku objevují i ve sluneční kosmetice.
Výrobky pro zdraví s rakytníkem
Okrasný keř vysazován hlavně u silnic je mimořádně cenným zdrojem širokého spektra vitaminů, minerálů a dalších látek. Oranžové plody rakytníku dozrávají na konci srpna až v říjnu a v tuto dobu mají nejvyšší obsah organizmu prospěšných látek.
- Obsahují vysoké množství vitaminu C
- Vitaminy skupiny B a vitaminy A, D, F, K
- Organické kyseliny, minerály, rutin, flavonoidy, pektin, silici, třísloviny a mnoho dalších látek
Právě díky těmto látkám významně podporuje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu. Současně příznivě působí na dýchací systém, pomáhá při plicních onemocněních, rozpouští hledy, usnadňuje odkašlávání a stimuluje činnost plic. Má rovněž dobré účinky na trávicí systém, podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, uplatňuje se při léčbě žaludečních vředů. Nelze opomenout ani jeho detoxikační aktivitu. Hlavním čistícím orgánem jsou játra, které regeneruje a podporuje jejich funkci, pomáhá organizmu zbavovat se toxinů. Současně vykazuje protizánětlivé účinky, což se osvědčilo u kloubních potíží a revmatizmu. Oceňuje se jeho působení při kožních onemocněních, léčí akné, popáleniny ale i omrzliny, podporuje růst zdravých a krásných vlasů a u zvířat se postará o krásnou srst.
Plody rakytníku si můžeme zpracovat i sami doma do různých forem. Plody dozrávají od srpna do října, ale snadno se sklízí až v zimních měsících, kdy bobule sundáme bez rozmačkání. Pokud zralé plody zamrazíme, uchováme tím nejvíce účinných látek. Tepelná úprava je možná, tím ale znehodnotíme podstatnou část vitaminů a dalších látek. Přesto vyzkoušejte rakytníkový likér, džem, sirup, čaj nebo čerstvě vylisovanou šťávu. Kromě výborné chuti získáte vitaminovou bombu a lahodný elixír pro unavený organizmus.
TIP na výborné domácí produkty z nabídky malé rodinné firmy Cvrčkových najdete na www.rakytnik.eu
Domácí recepty z rakytníku
Rakytníkový čaj
Plody nasbíráme (nejlépe s prvními mrazíky), usušíme a uzavřeme do skleněné nádoby. Používáme dle potřeby a doslazujeme nejlépe medem.
Rakytníkové plody lze zamrazit a používat do koláčů.
Rakytníkový likér
1 kg bobulí rakytníku umeleme a smícháme s 1 l vodky (případně jiný líh ředěný s vodou). Směs necháme odstát na tmavém místě zhruba 7 – 10 dní. Poté svaříme 0,5 kg cukru s trochou vody, necháme vychladnout a rakytníkový nálev přecedíme přes plátno a vše společně promícháme. Můžeme opět přecedit přes plátno (nepoužívejte kovové síto, protože dojde ke zničení některých vitaminů, především vitaminu C). Slijeme do lahví a necháme uležet alespoň 2 měsíce. Vytvoří se na něm usazeniny, které nejsou na závadu. Před použitím potřepat.
Rakytníkový sirup proti jarní únavě, při regeneraci organizmu po nemoci anebo pro zvýšení imunity
1 kg šťávy z rakytníku, kterou získáme z plodů, smícháme s 0,5 – až 1 kg cukru. Postup: plody rozmixujeme a přecedíme přes husté síto nebo plátno. Mícháme s cukrem až do rozpuštění, poté ohřejeme na max. 70 – 75° C, ale nepřivedeme do varu. Naplníme do čistých sklenic. Podáváme 1 lžičku denně a při nemoci 1 lžičku 3 až 5 x denně. TIP: část cukru je možné nahradit medem.
Rakytníkový džem
Rozvaříme rakytníkové plody s jablky v poměru zhruba 1:1, přidáme rozinky, cukr, vložíme do sklenic a sterilizujeme v troubě.
Rakytníkový olej na hojení ran a popálenin
Používáme slupky z rakytníkových plodů, které získáme po lisování šťávy. Slupky usušíme, umeleme a vložíme do sklenice, kde drť zalijeme kvalitním olivovým olejem. Směs dobře uzavřeme a uložíme na měsíc na světlé místo (nikoli však na přímé sluneční paprsky), občas promícháme. Poté přefiltrujeme a uskladníme v tmavé skleněné nádobě na chladném místě.
Leave a comment