Novinky

Mimořádná bylina pro zdraví a krásu: rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je jednou z nejstarších léčivých bylin používanou starodávnými národy k léčbě různých neduhů. Pro výjimečně léčivé účinky byl používán především na Sibiři, v Číně nebo v Mongolsku. Jeho název Hippophae rhamnoides – třpytící se kůň – však pochází z řečtiny, kde byl hojně využíván v kosmetice. V lidovém léčitelství se cení jeho příznivé působení na játra, plicní a zažívací ústrojí. Dosahuje dobré výsledky při kardiovaskulárních onemocněních nebo léčbě potíží s klouby.

Níže v článku najdete recepty na výrobku rakytníkového sirupu, džemu nebo likéru a tip na nákup domácích produktů.

Kosmetika s rakytníkem

Mimořádnost tohoto keře byla dlouho přehlížena. V době, kdy dáváme přednost lékům, rychlému efektu na úkor zdraví a přirozené imunitě, se není čemu divit. Vlastnosti rakytníku řešetlákového a rakytníkového oleje je předurčují k využití v kosmetickém průmyslu pro jejich silné regenerační účinky. Rakytníkový olejse přidává do mnoha kosmetických pečujících výrobků, jenž jsou určeny k regeneraci pleti a ochrannému efektu. Přípravky s rakytníkem mají omlazující účinky, zpevňují a vypínají náročnou a věkem unavenou pokožku, dodávají ji přirozenou ochranu a podporují její obnovovací schopnosti. I proto se oleje z rakytníku objevují i ve sluneční kosmetice.

Výrobky pro zdraví s rakytníkem

Okrasný keř vysazován hlavně u silnic je mimořádně cenným zdrojem širokého spektra vitaminů, minerálů a dalších látek. Oranžové plody rakytníku dozrávají na konci srpna až v říjnu a v tuto dobu mají nejvyšší obsah organizmu prospěšných látek.

  • Obsahují vysoké množství vitaminu C
  • Vitaminy skupiny B a vitaminy A, D, F, K
  • Organické kyseliny, minerály, rutin, flavonoidy, pektin, silici, třísloviny a mnoho dalších látek

Právě díky těmto látkám významně podporuje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu. Současně příznivě působí na dýchací systém, pomáhá při plicních onemocněních, rozpouští hledy, usnadňuje odkašlávání a stimuluje činnost plic. Má rovněž dobré účinky na trávicí systém, podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, uplatňuje se při léčbě žaludečních vředů. Nelze opomenout ani jeho detoxikační aktivitu. Hlavním čistícím orgánem jsou játra, které regeneruje a podporuje jejich funkci, pomáhá organizmu zbavovat se toxinů. Současně vykazuje protizánětlivé účinky, což se osvědčilo u kloubních potíží a revmatizmu. Oceňuje se jeho působení při kožních onemocněních, léčí akné, popáleniny ale i omrzliny, podporuje růst zdravých a krásných vlasů a u zvířat se postará o krásnou srst.

Plody rakytníku si můžeme zpracovat i sami doma do různých forem. Plody dozrávají od srpna do října, ale snadno se sklízí až v zimních měsících, kdy bobule sundáme bez rozmačkání. Pokud zralé plody zamrazíme, uchováme tím nejvíce účinných látek. Tepelná úprava je možná, tím ale znehodnotíme podstatnou část vitaminů a dalších látek. Přesto vyzkoušejte rakytníkový likér, džem, sirup, čaj nebo čerstvě vylisovanou šťávu. Kromě výborné chuti získáte vitaminovou bombu a lahodný elixír pro unavený organizmus.

TIP na výborné domácí produkty z nabídky malé rodinné firmy Cvrčkových najdete na www.rakytnik.eu

Domácí recepty z rakytníku

Rakytníkový čaj

Plody nasbíráme (nejlépe s prvními mrazíky), usušíme a uzavřeme do skleněné nádoby. Používáme dle potřeby a doslazujeme nejlépe medem.

Rakytníkové plody lze zamrazit a používat do koláčů.

Rakytníkový likér

1 kg bobulí rakytníku umeleme a smícháme s 1 l vodky (případně jiný líh ředěný s vodou). Směs necháme odstát na tmavém místě zhruba 7 – 10 dní. Poté svaříme 0,5 kg cukru s trochou vody, necháme vychladnout a rakytníkový nálev přecedíme přes plátno a vše společně promícháme. Můžeme opět přecedit přes plátno (nepoužívejte kovové síto, protože dojde ke zničení některých vitaminů, především vitaminu C). Slijeme do lahví a necháme uležet alespoň 2 měsíce. Vytvoří se na něm usazeniny, které nejsou na závadu. Před použitím potřepat.

Rakytníkový sirup proti jarní únavě, při regeneraci organizmu po nemoci anebo pro zvýšení imunity

1 kg šťávy z rakytníku, kterou získáme z plodů, smícháme s 0,5 – až 1 kg cukru. Postup: plody rozmixujeme a přecedíme přes husté síto nebo plátno. Mícháme s cukrem až do rozpuštění, poté ohřejeme na max. 70 – 75° C, ale nepřivedeme do varu. Naplníme do čistých sklenic. Podáváme 1 lžičku denně a při nemoci 1 lžičku 3 až 5 x denně. TIP: část cukru je možné nahradit medem.

Rakytníkový džem

Rozvaříme rakytníkové plody s jablky v poměru zhruba 1:1, přidáme rozinky, cukr, vložíme do sklenic a sterilizujeme v troubě.

Rakytníkový olej na hojení ran a popálenin

Používáme slupky z rakytníkových plodů, které získáme po lisování šťávy. Slupky usušíme, umeleme a vložíme do sklenice, kde drť zalijeme kvalitním olivovým olejem. Směs dobře uzavřeme a uložíme na měsíc na světlé místo (nikoli však na přímé sluneční paprsky), občas promícháme. Poté přefiltrujeme a uskladníme v tmavé skleněné nádobě na chladném místě.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*


Kontrolní text

*


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close