Škrtneme párky z jídelníčku?
Nakupujte kvalitní párky s obsahem dobrého masa.
Párky vždy patřily mezi oblíbené a široce používané české potraviny. Dnes však prochází změnami, které, jak se zdá, vedou spíše ke zhoršení kvality. Čerstvě v paměti máme nedávný test vídeňských párků, který prokázal, že obchodníci své zákazníky šidí a kvalita prodávaného zboží neodpovídá etiketám, a to dokonce ani u výrobků, které jsou vhodné pro děti. Máme proto vyřadit párky z jídelníčku? Nebo se najdou i kvalitní výrobky? A jestli ano, proč se o nich neví?
Jak chutná kvalita za dobrou cenu…
Chutné české párky s garantovaným složením, které je navíc pravidelně laboratorně ověřované, opravdu existují. Párky se Šmakounem představují výrobek, který nabízí nejen racionálnější alternativu běžným, byť i kvalitním párkům, ale navíc jde o výrobek velice dobré chuti se zajímavými výživovými hodnotami. Kromě vysokého podílu kvalitního masa (celkem 55 %) obsahuje ještě na bílkoviny bohatou českou potravinu Šmakoun. Jestliže klasické párky většinou obsahují také sádlo a vepřové kůže, Párky se Šmakounem nic takového nemají. Tento „prostor“ byl nahrazen podstatou z čistého vaječného bílku. Ve finále posuďte sami:
Průměrné hodnoty párků:
Minim. obsah masa celkem v % | Max. obsahtuku v % | Vepřové sádlo,kůže a škrob | Obsah bílkovin | Energ. hodnota kJ / 100g | |
Běžné vídeňské párky | 55 % | 40 % | obsahují | Většina neudává | Většina neudává |
Šmakoun párky | 55 % | 11,8 % | neobsahují | 15,2 % | 768 kJ |
Všechny uvedené informace jsou pro spotřebitele dobrým vodítkem k nákupu a měly by být označeny na etiketě výrobků. Párky se Šmakounem jsou pravděpodobně jedním z mála výrobků, který údaje uvádí komplexně, tedy včetně „nepovinné“ energetické hodnoty a žádoucí živočišné bílkoviny. Navíc si tyto hodnoty může každý ověřit na internetu, kde je umístěn výsledek aktuálního laboratorního rozboru.
Ing. Jiří Plánička, který stál u zrodu potraviny Šmakoun a několik let pracoval také v masném průmyslu, poznamenává: „Většina výrobců masných produktů vůbec neuvádí na etiketách obsah bílkoviny a energetickou hodnotu, protože jim to žádný předpis neukládá. Dle mého názoru je právě bílkovina tou pozitivní výživovou složkou, kterou si z masa a masných výrobků bereme. Nebo jíme uzeniny kvůli tuku?” Dále Ing. Plánička uvedl, že pro koncového zákazníka je velmi důležitá chuť a konzistence párků. A podle ohlasů zákazníků by si na Párcích se Šmakounem pochutnali i fajnšmekři. Proč se o dobrých potravinách neví? Sami obchodníci nevytváří racionálnějším výrobkům dostatečný prodejní prostor. Dávají přednost potravinám s větší marží.
Kvalitní potraviny v Čechách opravdu existují. Je velká škoda, že odborníci nezařadili mezi testované výrobky i Párky se Šmakounem, s největší pravděpodobností by v testu obstály. Vyšší obsah bílkovin, nízký obsah tuku, vysoký podíl masa a přitom výborná chuť! Co víc si zákazník může přát?
Více informací na http://www.smakoun.eu/
Leave a comment